fredag 27 februari 2009

Erfarenheterna från Chefsnätverkets besök i Mocambique - Skogsbruket var i fokus

Jag tänkte avsluta veckans bloggande och mitt reportage om våra upplevelser i Moçambique med några ord om ledningsarbetet i skogsbruket. Etärnkonsults Nätverk för Ledare besökte Moçambique för att studera ledningsarbetet i starten av en helt ny industrigren i landet. Västerås Stift satsar kapital och kunskap i ett biståndsprojekt där man utgår från landets enorma tillgångar i skog. Råvaran skall förädlas till mycket exklusiva byggnadsinredningar. Vilken utmaning!

Det finns ingen inhemsk efterfrågan men däremot räknar man med att produkterna går att sälja i industriländerna som Sverige och Tyskland exempelvis. Infrastrukturen i Moçambique måste byggas och utvecklas med transportvägar och hamnar för utlastning, samtidigt som man börjar att producera varorna som skall exporteras till andra kontinenter.


Här börjar man från noll. Alla maskiner, verktyg, manualer, ordningsregler, kollektivavtal mellan arbetsmarknaden parter etc. saknas. Eftersom medarbetarna inte kan läsa eller tala engelska så måste cheferna, visa varje arbetsmoment. Löpande bandet är en mänsklig kedja där man tillämpar handräckning. Flertalet av de anställda har aldrig haft en inkomst. De utkvitterade arbetskläderna med overall och ett par skor värderades i vissa fall så högt att man brydde sig inte om att återvända till arbetsplatsen. Det blev väldigt många intressanta och livgivande samtal med de rekryterade och erfarna ledarna från Zimbabwe och även inom resesällskapet. Några nyckelord för ledningsarbetet där är tålamod, empati och engagemang. Till detta krävs finansiell uthållighet hos biståndsgivarna!

Inga kommentarer: