onsdag 4 mars 2009

Nya förutsättningar och Nya kunskaper

En ny dag innebär alltid nya förutsättningar och det vore ju förfärligt trist om man vet vad dagen i sin helhet har att ge. Vissa hållpunkter finns naturligtvis såsom inbokade möten och måltider. Därutöver planerar jag kommande möten och jag kommer att kontakta ett antal presumtiva kunder. I varje möte och i varje kundkontakt finns en potentiell öppning till nya möjligheter, insikter och nya kunskaper.

Apropå nya kunskaper så var vi på en temakväll igår där panelen under ledning av Ami Lönnroth försökte bena ut innebörden av två ord som Empati och Kärlek. Ami är intressant att lyssna till och hon väcker alltid nya tankar, i tal och i skrift. Panelen försökte tolka innebörden av dessa två ord och Ami hade lite statistik med sig i bakfickan.

Två saker blev i alla fall tydliga. I Sverige är vi inte duktiga på att träna och använda oss av vår medfödda begåvning. Empatin. Vi har reglerat bort våra medmänniskors behov av vårt stöd. Vid övergångsställena finns ljus- och ljudsignaler som talar om för gående när det är möjligt att passera, vi har massor av skyddsföreskrifter, en gigantisk omsorgsverksamhet etc. Vi tycks bli alltmer egotrippade.

Lite förenklat uttryckt så är kärleken beständig och den kan vi inte reglera bort behovet eller betydelsen av. Vi vet om att den är kraftfull och stimulerar till nya gärningar. Vid sjukdomsscenarior så är de många som har vittnat om dess läkande effekt etc.

Empatin är egentligen lika kraftfull om vi bara ger oss tid att sätta oss in i våra medmänniskors behov av råd och dåd. En medmänniskas empati kan nog ersätta många timmar hos olika handledare när vi känner vilsenhet och saknar stöd.

Inga kommentarer: