onsdag 11 mars 2009

Vem styr och vad är det som gör att somliga vill styra?

Vi var på Operan igår och såg Macbeth av Giuseppe Verdi efter William Shakespeares drama. För Macbeth är makten något han absolut vill skaffa sig, men när han väl har den är den inte lika självklar längre. Hans hustru har en avgörande betydelse för hans handlande men det har också häxorna. Mardrömmen tar över och det blir mycket blod på scenen innan föreställningen är till ända. Det väcker tankar kring makt som berusar och korrumperar. Om maktberoende kan vi även följa i medierna och ofta pratas det om girigheten som styr verkligheten.

Hur förhåller det sig då med ledningsarbete i företagen? Det är inte ovanligt med formella och informella ledare på företagen. De formella ledarna har fått makten men de informella tar maken. I Macbeth var det hustrun och häxorna som var de informella ledarna.

När han insåg att han hade förlorat ledningsförmågan och att det fanns andra som hotade hans ställning så var han beredd att utföra vansinnesdåd. Det är inte ovanligt att man får höra omdömet från anställda i företagen: "hos oss har vi en psykopat som styr" Den här diskussionen kring makthavare och ledningsarbete går att fläta ut i olika grenar. Ett tema för kommande diskussioner bl.a. i chefsnätverken är betydelsen av den formella och informella ledaren på jobbet. Ett annat tema med högre abstraktionsnivå är: Vem är det egentligen som styr och vilka andra vägar har jag som individ att gå om jag vill påverka. I morse fick vi höra om alla bloggare som företrädesvis är kvinnor. Dom har stor påverkan i samhällsdebatten men även som trendsättare.

En annan bild på maktens boning fick vi när vi var på en nätverksresa i Italien med temat: Humanistiskt ledarskap. Här fick vi ta del av kvinnans makt i företagen. Mannen var den formella ledaren på arbetet som rådgjorde med sin hustru vid köksbordet och skred därefter till handling efter hennes råd.

Vi har även hört talas om höga chefer som går till astrologer. Här svävade jag ut men frågan är intressant och förblir obesvarad. Vem styr och vad är det som gör att somliga vill ha makten till varje pris?

Inga kommentarer: