onsdag 22 april 2009

Deltagare i Etärnkonsults nätverk för ledare åkte till Sydafrika för att utveckla sitt ledarskap i företagen

Sydafrika är ett dagsaktuellt ämne i nyhetsrapporteringen eftersom det påbörjas ett val där idag. Där har det varit demokrati i 15 år och vi åkte dit med chefer från våra chefsnätverk år 2001. Då hade det varit demokrati i 7 år och intrycken var överväldigande.

Vi tog del av Diakonias biståndsprojekt, träffade den vite jordägaren som hade delat med sig av marken till de svarta lantarbetarna, vi besökte en bank för hemlösa, vi besökte skolor i kåkstäderna där äldre kvinnor på eget initiativ tog sig an barnen och helt ideellt bedrev undervisning i skjul och i containrar, vi besökte Diakonias "AMS utbildningar" etc. etc. och inte minst företrädare för sanningskommissionen. De gjorde ett fantastiskt arbete för att i någon mening låta alla de svarta medborgarna berätta om alla oförrätter de hade varit utsatta för. Kommissionens arbete var en förutsättning för att olika folkslag ska kunna leva sida vid sida i fred. Jag kan göra listan mycket längre på alla spännande möten och intrycken var överväldigande. Ledningarbetet i en sådan omställning av samhället är en gigantisk utmaning.

Det är lätt att bekymra sig i våra "Kristider", men egentligen är lågkonjunkturen betydligt enklare att leva med i jämförelse med alla de som lever på vårt runda klot där säkerheten hotas av krig eller naturkatastrofer eller att man lever i fattigdom.

Vår övertygelse är att mötet med andra kulturer inom eller utanför rikets gränser är berikande. Med nya perspektiv på tillvaron är det enklare att hantera vardagens problem. All ledarutveckling börjar med kunskaps- och individutveckling.

Inga kommentarer: