onsdag 15 april 2009

I chefsnätverken syns en öppning till morgondagen

Nu har andra akten på 2009 börjat och något börjar hända i företgens värld. Genom dagliga kontakter med chefer och ledare i helt olika branscher och företagskulturer, så märker jag att många företagsledningar väljer att flytta fokus från besparingar, nedskärningar, personalavvecklingar etc till ett mera framtidsorinterat synsätt.

Dels märks det när företagen tömmer sina lagerhyllor och tvingas till ny beställningar. Ett annat inslag är HR frågor som får ett nytt fokus. Man utbildar för framtiden och i vissa fall med EU stöd. För lite sen besökte jag ett framgångsrikt industriföretag med verkstäder inom och utom Norden. Här som på så många andra ställen blev de tagna mer eller mindre på sängkanten när lågkonjunkturen kom och de drog i "Nödbromsen" I den fick dom dra ett par gånger till innan man kunde skönja en ljusning. Inget ovanligt i dessa dagar och media rapporterar relativt flitigt om förändringarna på arbetsmarknaden. Ofta handlar det om vikande lönsamhetssiffror och stigande arbetslöshetssiffror.

Det media inte rapporterar om är kraftsamlingen och utvecklingen inne i företagen när övertalig personal har lämnat arbetsplatsen. Det är en utveckling som jag i vissa fall kan se i chefsnätverken och i alla andra företagskontakter som jag har dagligen.

Inga kommentarer: