måndag 20 april 2009

I chefsnätverket väljer vi att diskutera helhetslösningar

Ändamålet helgar medlet så nu är det lag på att vi successivt skall byta ut våra glödlampor i hem och på arbetsplatser. Dagens glödlampor anses ha större klimatpåverkan än den nya generationen med lågenergilampor. Att dessa är miljöbovar genom att de innehåller kvicksilver och dessutom lär de ge sämre ljus, tycks ha fallit i glömska.

Det jag reagerar mot är att man sprider ut en så hälsovådlig produkt som kvicksilver som måste hanteras enligt särskilda instruktioner och slutdeponeras i Tyskland. Om vi tappar en lågenergilampa i golvet så är det absolut förbjudet att dammsuga upp skärvorna då kvicksilvret kan finfördelas i dammsugaren. Rummet skall utrymmas och vädras ut och listan är lång med förhållningsregler. Vi har tidigare insett att olycksfallen i hemmen ökar, att vi har byggt sjuka hus med hög radonhalt och att det finns en risk för ohälsa med alltför väl isolerade hus. Det här kan bli ett steg till på den skalan med risker för ohälsa. Vem konroller att folk inte slänger dessa lampor i hushållssoporna i stället för att åka till en särskild deponistation. Alla har inte tillgång till bil eller deponi i närheten av sin bostad.

Vad är den faktiska kostnaden eller vinsten om man gör en LCC (livscykel kostnadskalkyl)?

Helhetsperspektiven är frågor som engagerar mig och som jag tycker är intressanta att lyfta i chefsnätverken. Var och en blir salig på sin tro, men någon måste ta sitt ansvar och summera delarna till en helhet. Det är då först vi kan göra en bedömning av den verkliga vinsten.

Inga kommentarer: