fredag 29 maj 2009

I våra Nätverk för ledare har vi under veckan diskuterat några exempel på kortsiktiga lösningar

En arbetsvecka är snart till ända med många olika intressanta möten. Det är alldeles uppenbart att hjulen börjar snurra igen och då märker vi effekterna av den övertalighet som många företag har åtgärdat med uppsägningar. I de större företagen har hundratals medarbetare fått lämna sina arbetsplatser och ett antal lite äldre har "köpts ut".

En av mina nätverksdeltagare sa "det är så sorgligt att se vilken kompetensbrist vi har köpt" Nu behövs dom och vi har betalat dom för att inte visa sig på jobbet igen! När lär vi oss att tänka lite mer långsiktigt och våga ha lite is i magen?

En annan diskussion handlade om implementeringen av nya datasystem i ett större företag. Här prioriteras "skall" frågor före "bör". Dvs. rätt tid och rätt pris är viktigare än rätt funktion. Detta är ännu ett exempel på kortsiktigt tänkande när användarnas önskemål om olika funktioner inte tillmäts lika stor betydelse som tidplaner och positiva resultat i kvartalsboksluten .

En tredje diskussion har handlat om pendeln som svänger tillbaks igen från centralisering till decentralisering. I lågkonjunkturens spår har ett stort företag bekymmer med anställningsstopp samtidigt som man har övertalighet och varslar ett antal medarbetare. I en decentraliserad koncern kan varje juridiska enhet se till sina behov av olika kompetenser och anställa.

Inga kommentarer: