fredag 12 juni 2009

Inga fler tidsstudiemän på jobbet - Ett tema som diskuteras i "Nätverk för Ledare"

Det har varit en vecka med samtal kring effektiviseringsprocesser. Det senaste året har LEAN varit ett genomgående tema på många företag. Alla moment i produktionen analyseras. När medarbetare och chefer ser någon chans till tidsbesparing markeras iakttagelsen med postit lappar och åtgärdsprogram upprättas. Allt avrapporteras vid dagliga produktionsmöten på fabriksgolvet. Ständiga förbättringar är ett mera välkänt begrepp.

Den här modellen prövas i de administrativa processerna på flera företag. På ett ställe träffas chef och medarbetare två gånger per dag. Man tvingas avrapportera något framsteg vid varje möte. Det är piskan som har kommit fram och telefonsamtalen analyseras. Hur effektivt var samtalet? Tjänsteresorna ersätts med videokonferenser etc. Många blir störda, känner sig jagade och ständigt iakttagna. Känslan accentueras för några som byter sina egna kontorsrum till en arbetsplats i kontorslandskapet. Men nu blåser det nya vindar.

Denna ständiga analys av medarbetarnas prestationer är på väg ut. Förmodligen tar varje analys och tidsstudie så mycken tid och energi från produktionen att man i slutändan har förlorat mer tid än vunnit. LEAN konsulter har sagts upp och vi är på väg in i ett nytt mönster.

För egen del så så flyttar jag det digitala skrivbordet under helgen från Stockholm till Änglagård. Varje flytt är en omställning som utmanar mig. Den tar tid och tidsstudiemannen, LEAN konsulten, skulle underkänna den. Men, miljöombytet ger energi som inte går att bevisa i någon matematisk formel.

Inga kommentarer: