onsdag 16 september 2009

Företagets språk är ekonomi och man glömmer andra värden

Alla nationer, grupper, föreningar, familjer har sitt språk. Ett språk som gör att man kan förstå varandra. I företaget är det ekonomi som binder samman medarbetare, ledare och företagets ägare. Vi mäter gjorda insatser i pengar, hur mycket vill vi har kvar i kassakistan för framtida investeringar, vad ska ägarna få i avkastning och hur skall vi värdera medarbetarnas insatser? Listan kan göras längre.

Däremot är det mer sällsynt med ett språkbruk som inkluderar ordet Nytta. Hur ofta diskuterar vi vilken nytta vi gör på jobbet och vad är företagets plats i samhället? Vad är vår uppgift? Inom offentlig sektor med ansvar får vård skola och omsorg finns det nog med i beslutsprocesserna, men även där har ekonomispråket tagit plats, för stor? I den ideella föreningen är det ett omvänt förhållande. Här diskuteras nyttan i första hand.

Jag tror mycket på ett nyanserat språkbruk i företaget. En av mina tidigare nätverksdeltagare brukade fråga sina medarbetare: Varför kommer du till jobbet idag? Frågan är utmanande men tänkvärd.

Inga kommentarer: