tisdag 15 september 2009

Nu fylls orderböckerna medan ovissheten lever vidare ett tag till i storföretagen

Andra diskussioner som har tagit plats under de senaste veckorna är resursbristen. Det har gått ett år sedan den finansiella oron startade på allvar. Vi var många som blev tagna på sängkanten. Orderböckerna blev tomma och lagerhyllorna tömdes. Man började varsla och tömde flera arbetsplatser på medarbetare eller så avtalade man om arbetstidsförkortning och lönesänkning för många chefer och medarbetare. Jag kan göra listan längre med olika åtgärder som har införts i företagen.

Det som händer nu är att orderingången har återvänt medan företagsledare är försiktiga med att återanställa uppsagd personal. Vi får leva vidare ett tag till med anställningsstopp och de som har jobben kvar får kavla upp skjortärmarna och göra ännu fler prestationer. I det korta perspektivet så kan det fungera men förmodligen blir det brist på kompetenta medarbetare inom inte alltför långt perspektiv. Då vill alla anställa igen.

Med detta sagt så ser jag även här pendeleffekten. Först säger vi upp och sen skall vi anställa. Bemanningsföretagen får en viktig funktion på arbetsmarknaden om dom kan motverka effekterna av konjunkturväxlingarna. Jag tänker på personalpooler som en framgångsrik modell. Där flera företag går samman och tar ett gemensamt ansvar för olika kategorier av medarbetare.

En vecka utan nätverksmöten ger utrymme för planering, marknadsföring, utveckling etc i en annan miljö. Vi lämnade stan i lördags och finns nu en vecka framåt på Änglagård. Distansarbetet ger utrymme för flexibla lösningar.

Inga kommentarer: