fredag 6 november 2009

Många Nya Intryck i Botkyrka och statistiken talar

Kommundirektören Palle Lundberg öppnade vårt seminarium med några siffror som visar vilken annorlunda värld som existerar i Botkyrka kommun. 81, 36, 50, 6, 40, 20, och 4 bollade han till åhörarna.

Vad menar han? satt jag förundrad och iakttog en synnerligen engagerad föredragare.

Svaret var 81 000 boende, deras medelålder är 36 år, 50% av dessa har utomnordisk bakgrund och 6 000 är anställda i kommunen. 40% av de anställda i kommunen har utomnordisk bakgrund varav 20% har en chefsbefattning. Så ser den internationella kommunen ut i siffror och problemet är inte att kommunen internationaliseras utan Enskede kanske har ett större problem som är ett segregerat samhälle med enbart svenska medborgare.

Så kan man också i siffror och i ord berätta om evolutionen som är på väg in i vårt land och det blir många perspektiv som vi får lära oss att vända på framöver. Om vi är orädda, energiska och öppna så är mycket vunnet i vårt sätt att följa med och att leda utvecklingen. Det var tre nyckelord som återkom under dagen och det stämmer ju in på mina ledord som jag har i min beskrivning: Fånga det okända med öppna händer.

Inga kommentarer: