tisdag 24 november 2009

Nu är vi på plats igen med nya insikter

Äventyret söker sina speciella personligheter och frågan är vilka som egentligen är riskbenägna. Är det de som släpper taget och köper en masseria i Italien och säljer hus och hem i Sverige för att starta ett helt nytt projekt i Södra Italien med skolbarn utan garantier? Egentligen är det kanske de som garderar sin utkomst med näbbar och klor som tar större risk? Det blev en av mina reflektioner efter ett möte med Wenche och Janne på masserian Coccioli. Här utvecklar de sina förmågor att hantera risker och motgångar. Alla möter vi motgångar förr eller senare.

Här har de i princip köpt en ruin från 1500-talet som dom med största försiktighet återskapar och omvandlar till en gård med restaurang- och hotellrörelse. Fascinerande att se hur dom knackar ner puts och stenmurar och lägger "legobitarna" på hög och murar upp väggarna igen med samma byggnadsmaterial.

Dom skapar en affärsrörelse i ett land där hantverkarna inte kan något annat språk än italienska. Det blev en av deras första uppgifter att lära sig att kommunicera med italienska myndigheter och hantverkare. Barnen har gått i en italiensk skola i Lecche och nu går dom i en inernationell skola i Brindisi. Nu är dom trespråkiga före 12 års ålder.

Sen fick vi lära oss en hel del om hur ekonomin fungerar i den här delen av landet och här finns mycket att göra om man vill effektivisera näringslivet.

Inga kommentarer: