torsdag 12 november 2009

Två internationella utblickar

Nu åker vi till Italien, närmare bestämt till Apulien, på Italiens klack, Salentohalvön. Vi besöker bl.a. ett svenskt par som har slagit ned sina bopålar på en gammal masseria, feodal gård från 1500-talet som de renoverar. Det här är ett område som ännu inte turistifierats och erbjuder ett intressant företagarliv, där lågkonjunkturen inte alls blev så kännbar som i övriga Europa.

Det här blir vår rekogniseringsresa inför nästkommande managementresa som vi erbjuder våra nätverksdeltagare.

Gårdagskvällen disponerade vi i Tensta. Det var tenstaträffen som lockade oss dit, när olika invandrargrupper skulle diskutera utanförskap och synen på muslimer efter "nine-eleven". Det var stundtals häftig ordväxling mellan åhörana och seminarieledarna. Det var tankeväckande skildringar från välutbildade muslimer som inte får jobb trots att de är vältaliga. Namnet, traditionerna, klädseln, mm, tar arbetsgivarna avstånd från och rekryterar hellre ev av våra egna med sämre utbildning.

Några av åhörarna var också självkritiska och menade att man måste anpassa sig och ta seden dit man kommer. Vi var max 10 svenskar som satt i en publik med ca 200 åhörare. Det var intressant och gav många starka intryck.

Nästa inlägg kommer efter besöket i Italien.

Inga kommentarer: