torsdag 5 november 2009

Etärnkonsults seminarium - Framtidens Ledarskap gav många starka intryck

Vi var där igår, på Subtopia i Botkyrka Kommun och träffade ett flertal chefer. Det var kommundirektören, förvaltningschefer och rektorer. Mina förväntningar infriades. Här ser man inte 50 % av kommunmedborgarna med utomnordisk bakgrund som ett problem. Här ser man det som en möjlighet till att sätta kommunen på världskartan! "Vi är en internationell kommun, där femtiotalet olika språk finns representerade. Vi har skapat nycirkus skolan som ligger i framkanten med sökande bl.a. från Canada och USA. Vi har skapat ett mediaprogram som har utmynnat i prisbelönta bidrag i och utanför Sverige".

I skolan ser man även behovet av att andra kompetenser än ämneskunskap utvecklas. Man ser att framtidens arbetsmarknad kommer allt mer att fråga efter kreativa entreprenörer som kan starta egna företag. Idérikedomen tycks inte känna några gränser och snart får vi se norra Europas största familjepark växa upp i Botkyrka.

Det är inte så ofta jag möter en organisation som genomsyras så mycket av entusiasm och vilja att utveckla arbetsprocesserna. Kommunen har 81 000 invånare. Den är en av Sveriges mest snabbväxande kommuner och det är i huvudsak invandrare som står för tillväxten.

En av chefernas slutrepliker var "Visst har vi problem att lösa varje dag, men tala om för mig hur ett problem ser ut som inte är en möjlighet till utveckling också!" Vi var många som kände efter den här dagen, att här skulle jag vilja jobba och vara med att utveckla Framtidens Ledarskap"

Inga kommentarer: