fredag 22 januari 2010

Lean Production minimerar slöseriet av resurser men vi glömmer bort energisugarna

Lean Production är en process som har kommit från Toyota i Japan till många tillverkande företag i Sverige. Det handlar om att ta bort slöseriet i alla delar av en tillverkningsprocess men få har anammat den filosofin i administrativa processer. På några företag spelas LEAN-spelet med legobitar för att tydliggöra för samtliga medarbetare betydelsen av att tillämpa rätt logistik. Man tränar medarbetarna till att inse betydelsen av att ha effektiva tillverkningsprocesser. Leantänkandet kommer även till ledningen av företaget när de analyserar i olika administrativa processer. Man kan exempelvis tillämpa den filosofin i försäljnings-, inköps- och rekryteringsprocesser.

Men väldigt ofta möter jag i min vardag att otydlig ledning, understimulerade medarbetare, konflikter, etc. kräver energier. Surdegar, lik i garderoben, energisugar brukar de omnämnas som. Och de får fortgå år ut och år in. Vi öronmärker slöseri med material och arbetstimmar men man "glömmer" oftast bort att se till slöseriet med medarbetarnas energier. Motivationen sjunker. Standardiserade arbetssätt införs på många arbetsplatser men löser inte problemet med slöseriet med energier.

En stark ledning i företaget ser till helheten och inte bara till att minimera resurser i tillverkningsleden. Humankapitalet måste vårdas och utvecklas.

Inga kommentarer: