fredag 18 juni 2010

Efter regn kommer solsken

Igår hade jag mitt sista nätverskmöte före sommaruppehållet. Vi var på en större svensk industri med anor från 1500-talet. Hösten 2008 drabbades företaget som så många andra av lågkonjunkturen och det blev tvärstopp i produktionen. Styrelsen reagerade med att sätta stopp för alla investeringar, inga nyrekryteringar fick göras utan alla kontrakt med visstidsanställd personal och inhyrda konsulter avslutades, etc.

18 månader senare blev situationen den omvända. Idag är det en ständig kamp för att kunna leverera produkterna till sina kunder i rätt tid. Orderböckerna fylls och den finansiella osäkerheten är som bortblåst.
Nu skickar ledningen ut helt andra signaler. Nu skall vi investera för att kunna öka produktionskapaciteten när marknaden för våra produkter har öppnats.

Det är snabba kast från mörker till klarblå himmel och under den korta tiden som lågkonjunkturen varade hann man ta en hel del "kortsiktiga" beslut. Nu är avkastningen högre än förväntat och förmodligen var det, de så kallade kortsiktiga besluten av sådan karaktär att det hade inte gått att fatta i goda tider.

Det behövs dåliga tider ibland för att ge utrymme till kreativa lösningar och ibland obekväma beslut.

Inga kommentarer: