måndag 13 september 2010

Vem vill rädda Sara?

Igår var vi i Wendela Hebbes Hus och närvarade vid prisutdelningen till årets bästa socialreportage. Wendelapriset instiftades 2007 för att uppmärksamma Wendelas 200 årsdag. Wendela Hebbe var den första kvinnliga journalisten som skrev angelägna socialreportage. Priset ges till de bästa socialreportage som skrivs under året. Det som berörde mig mest var priset till Ann-Christine Kihl som har följt narkomanen Sara, hennes mor och bror. Artikeln har publicerats i VLT och Ann-Christine har följt fallet i ett halvår innan hon publicerade den. Det var ett synnerligen angeläget reportage och Saras mor och bror fanns där vid prisutdelningen. Det var gripande ur många perspektiv och att samtala med dom alla tre. Vi fick även ta del ett annat angeläget reportage som Rasmus Malm skrev från konsumtionssamhället. Båda artikelförfattarna har jobbat helt ideellt med sin research. Det handlar om författarnas stora sociala engagemang och lust att påverka samhällets utveckling.

Några blir politiker och andra väljer en journalistisk bana, tänker jag. Men intresset för att köpa den här typen av reportage är synnerligen begränsat. "Publicisterna i allmänhet är mer intresserade av att publicera bantningstips när ett långt större problem är att de äldre är undernärda" säger en av åhörana.

Jag känner ett varmt tack till Ami Lönnroth och Per Eric Mattsson som så helhjärtat verkar för att föra historien om Wendela Hebbe och hennes gärning vidare. Vi har fått så många värdeskapande möten här.

Inga kommentarer: