måndag 1 november 2010

Det är bra att vara förberedd men lämna lite åt slumpen

Ibland är vi så noga med att planera, förbereda, göra kalkyler, läsa recepten, ta in referenser eller vad det nu är för projekt vi har framför oss. Ju mer tid som finns till förfogande kan detaljplaneringen göra att vi fastnar i redan gjorda planer. Det blir allt svårare att ompröva tidigare beslut. Bättre är att börja göra jobbet så blir det något!

Så tänker Kamprad om ledningsarbetet inom IKEA. Han vill se fler av doers inom koncernen och då behöver man inte heller jobba med avvikelserapporter. Så tänker Ernst Billgren som vi hörde på i lördags om sitt konstnärliga arbete och så måste tidningsmakaren tänka som vi träffade i fredags. Detaljplaneringen kan sänka resultatet och vi är väl många som har lyssnat till osäkra talare vid fester med ett väl formulerat manuskript i handen eller föredragshållare vid seminarier. Det blir tråkigt att lyssna till.

Jag tror att i tider när så många upplever tidsbristen som den största anledningen till otillfredsställelse. Man hinner inte allt som man skall göra och jobbet är så tröttande att man inte orkar med det sociala livet utanför arbetslivet. Konklusionen är att minimera förberedelserna och satsa energierna i själva genomförandet. Då blir arbetet levande och passar in i nuet.

Inga kommentarer: