torsdag 4 november 2010

Gustav Tham om "Vår konsumtion - Vårt Klimat"

Gustav Tham, har bl.a. adjungerad tjänst vid KTH, föreläste på gårdagens möte under rubriken "Vår konsumtion - Vårt Klimat". Aldrig förr har jag blivit så berörd i klimatfrågan som igår. Tankarna är svindlande och helt klart är att med den befolkningstillväxt och konsumtionsmönster som vi har så behöver vi egentligen tre jordklot för att inte gå under.

Räddningen finns förhoppningsvis i takt med att nya tekniker utvecklas, men det är också klart att vindkraftverk kan aldrig ersätta kärnkraftverk enligt Gustav Tham. Det behövs andra insatser. För att ersätta endast ett kärnkraftverk erfordras flera tusen vindkraftverk.
Dessutom skall vi komma ihåg att vindkraftverken snurrar inte när det är vindstilla, eller blåser för mycket eller när det är kallt. Dessutom har dom begränsad livslängd.

Vårt konsumtionsmönster är förödande och vi har tidigare bekantat oss med begreppet containershopping. Vi producerar mer än vad vi kan sälja.

Växthuset kan du ventilera, när det blir för varmt men det går inte på vår jord. Klimatuppvärmningen tycks vara ett faktum enligt flera forskare.

Inga kommentarer: