måndag 15 november 2010

Igår hade vi Mittuniversitetet på besök

Igår hade vi Mittuniversitetet på besök med anledning av att det skall byggas vindkraftverk i vår närmiljö. Vi är tveksamma till etableringen och gårdagens besök handlade just om dessa vindkraftverk. Fördelar skall vägas mot nackdelar innan beslut kan fattas. Idet här fallet känns det alldeles uppenbart att den ekvationen har inte ansvariga politiker och tjänstemän räknat färdigt innan de tog beslutet.
Självklart är att vi alla måste bidra till att minimera utsläppen och ta ansvarsfulla beslut för att klara miljön i ett längre perspektiv. Det blir lätt så att vindkraften ställs mot kärnkraften. Skall vi inte bygga kärnkraftverk så måste vi få bygga vindkraftparker. Det politiska målet är satt för år 2015. 7% av elenergin skall produceras i vindkraftparker och väldigt många tycks sjunga vindsnurrornas lov.
Men frågan är varför skall vi bygga fler produktionsanläggningar? Har vi gjort allt för att hushålla med resurserna? Knappast och är det inte bättre att satsa pengarna i FoU insatser inom energiområdet och ge U-länderna möjlighet att komma igång med sin energiproduktion på miljömässigt vettigt sätt.

Inga kommentarer: