fredag 12 november 2010

Nu är det tjänstemännen som skall trängas på likformade arbetsplatser

Igår hade jag nätverksmöte kombinerat med industribesök hos Bombardier i Västerås. Det vanliga är att vi träffas i konferensrum i anslutning till kontorsmiljöerna hos våra nätverksdeltagare. Igår blev det studiebesök på golvet. Jag imponerades av dessa stora luftiga, tysta miljöer, där varje station inbjöd till kreativitet. Det har gjorts så mycket på senare tid för att skapa en attraktiv arbetsmiljö i industrin.

Samtidigt har det gjorts mycket för tjänstemännen under den här perioden, men då har det handlat om yteffektivisering. Vi sjunger kontorslandskapens lov och lägger nålfiltmattor på golvet igen, för att det skall vara en tyst miljö. Alla platserna likformas och avidentifieras. En av mina deltagare hade sköna och stilfulla möbler på sitt rum. De åkte ut med motiveringen att alla skall ha lika arbetsplatser. Vi har inga egna skrivbord på många håll. Bilder på barnen eller en personlig ordning på bordet är inte OK. Vi får en egen mobil hurts att hålla oss till istället.

Tjänstemännens miljö förändras över tiden medan stora ansträngningar görs för att skapa en attraktiv arbetsmiljö i industrin.

Inga kommentarer: