tisdag 16 november 2010

Om vindkraftens betydelse

Apropå gårdagens inlägg om vindkraft så skriver en av mina bekanta idag;
"Det är klart att vindkraft ger ett tillskott (liksom vågkraft eftersom båda är förnybara. I det fallet är vågkraft bättre eftersom den styrs cykliskt av tidvatten). MEN vindkraften kostar. Idag subventioneras den av EU och andra. Priset sätts strax under gällande elproduktion vilket gör att vinkraften ofta anses som "lönsam".

Nackdelen är att den inte fungerar när den som bäst behövs - vintertid och vindstilla. Skillnad i Danmark där det finns möjlighet att bygga ihop landet med vindmöllor genom korta avstånd och därmed kunna transitera ev överskott.

Målsättningen med de stora anläggningarna norrut anser jag vara rent politiska. Centerns argument för att kunna motivera och gå med på utbyggnad av kärnkraften. Som jag nämnde krävs det kanske 5000-6000 vinkraftverk för att ersätta en reaktor, vilket innebär att Forsmark skulle behöva storleksordningen 20 000 sådana och då fungerar vindkraften inte heller alla dygn på året.

Livslängden på vindkraftverk har nu varit uppe för diskussion. Stora påfrestningar gör att underhållskostnaden blir hög och att avskrivningen måste kortas av. Dessutom har jag läst att det behövs ca 500 mil väg för att underhålla den vinkraftpark som ska byggas i Piteå-trakten (1200 möller). Senare har också framförts störningar på fågelliv och även från flyget (inslag i morse på Svt) - margineller problem i och för sig.

Men som sagt det positiva är förnybar energi - om den hamnar på rätt plats. En framtid ligger i att använda solenergi i större utsträckning och då inte direkt solljus utan UV-ljus som alstras nästa halv dygnet i vårt land. Säkert och bra men fortfarande krävs utveckling."

Inga kommentarer: