tisdag 22 mars 2011

I chefsnätverket talade vi om relationer och hur man lämnar sin arbetsplats

Hur skall man lämna sitt förvärv och arbetsplats efter 35 års trogen tjänst i ett framgångsrikt industriföretag? Den frågan funderade vi kring när en av mina nätverksdeltagare skall lämna tjänsten och överlämna stafettpinnen till en yngre medarbetare. Risken är naturligtvis att man bejakar alla medarbetares rop på hjälp intill att man lämnar skutan och gör sig själv som oumbärlig. Begreppet trösta - lindra och bota nämndes i sammanhanget. Tröst och lindring kan den avgående ge vid akuta problem i produktionen men uppgiften och ansvaret för att bota måste man trots allt ge till den som tar över stafettpinnen. Hon eller han får se till att problemet inte uppstår igen och leta efter orsaken till problemet.

Det är tufft för många att lämna över men jag möter erfarna chefer i min vardag som får ett konsulkontrakt som "avskedsgåva". Arbetsgivaren sätter in några hundra tusen på den avgående chefens konto och plockar ut timmar för motsvarande belopp vid behov.

Relationer är ett nyckelbegrepp som hela resonemanget vilar på . Om det finns bra relationer mellan avgående och tillträdande så kan man under en begränsad tid fundera kring begreppet trösta - lindra och bota.

Inga kommentarer: