torsdag 17 mars 2011

Om katastrofen i Japan och dess följder

I dagsläget talar media om katastrofen som att den handlar om Japans folk. Makthavarnas budskap nu handlar om att Tokyoborna förbereds på det värsta scenariot och att man i så fall får lämna området. Men vart skall dom ta vägen, dessa 35 miljoner individer? Att tvingas lämna hem och fosterland är en ofattbar tragedi i sig men är det egentligen rent logistiskt möjligt? Hur lång tid tar det att flytta alla dessa individer och hinner dom evakuera området innan strålningsskadorna är ett faktum?

I förlängningen kan man inte begränsa skadan till Japans folk. Effekterna och biverkningarna kommer att drabba oss alla på ett eller annat sätt. Hur stort område kan bli kontaminerat med radioaktivt nedfall? Världekonomin påverkas och den industriella världen kommer att få andra maktcentra. Miljörörelsen kommer få oss att stämma till eftertanke som aldrig förr. Vetenskapsmännen får ta in oförutsägbara händelser i sina bedömningar. Etc

Det är kanske bäst att trots allt förlita sig till tingens ordning och inte bygga skräckscenarier intill sin egen husknut.

Inga kommentarer: