måndag 18 april 2011

Det italienska kulturarvet

Vi reste många mil och passerade de numer knappt märkbara landsgränserna. Den snart enda skillnaden är naturens formationer. Toscanas vinklädda kullar är alltid fascinerande och talar sitt icke hörbara språk. De signalerar värme, kärlek till livet och till traditioner som går i arv sen flera generationer. Livsglädjen och humanismen finns på vingårdarna.

Det talade språket förändras och förenklas när engelskan breder ut sig i många kulturer, men dock icke till Italien. Där är det svårare och t.o.m på hotellen så är det det italienska språket som gäller och ingenting annat.

Däremot så tycks det som att matkulturen har utarmats och mycket standarder har EU utvecklat och anpassat över tid. Livsrytmen likformas etc. Vi blir kanske snart som italienare allihopa när vi tar pastakulturen till oss. Alkoholvanorna har vi redan anammat. I Sverige dricks det vin som aldrig förr, medan spritkonsumtionen sjunker, etc. Listan kan göras lång.

Det är klokt att vi nu ratificerar konventionen om att bevara de immateriella kulturarvet innan det går för långt. Vår ambition med chefsnätverken är att skapa kulturmöten mellan individer och olika branscher. Kulturmötet berikar och det stimulerar kreativitiviteten. Det är värt att notera.

Inga kommentarer: