onsdag 22 juni 2011

I semestertid är det roligt att baka ibland

På landet köper vi inget surdegsböd utan tar vad som finns i lanthandeln eller bakar någon gång ibland. Det här är enkelt och roligt att baka och dessutom nyttigt. Ett recept från den Farmska släkten;

Farms grova österlenbröd

5 dl grahamsmjöl
2 dl vetegroddar
2 dl rågkross
2,5 dl kruskakli
4,5 dl vetemjöl
2 tsk salt
4 tsk bikarbonat

I denna mjölblandning rör man i
1 liter lättfil
1-1,5 dl sirap, brödsirap.
Ibland blandar jag i hackad torkad aprikos, ibland russin, solrosfrö eller vad jag har…

Degen hälles i 2 smorda formar, ca 1,5 liter.

Gräddas i 175 gr. Efter ca 1 timme brukar jag lägga över ett smörpapper så att ytan inte blir för mörk. Grädda sedan ca ½ timme.
Låt gärna svalna i bakdukar.

Inga kommentarer: