onsdag 20 oktober 2010

I Libanon mötte vi framgångsrika kvinnor

Vi mötte stortartade och framgångsrika företagare i Libanon och en del av dom är kvinnor. Till synes en paradox eftersom det Libanesiska samhället inte till närmelsevis är lika jämställt mellan könen som i Sverige. Vi mötte Maria Hibri, kvinnan bakom designföretaget Bokja vars unika möbler säljs till kunder i hela världen. De har ingen serieproduktion så varje stol eller fåtölj som lämnar företaget är en personlighet. Ett gediget hantverk. Kvinnorna som arbetade här sprudlade av energi och påtagligt var att de tjänade pengar.

Vi mötte jämställdhetsministern Mona Afeiche Choueiri tillika advokat som berättade om ett samhälle där muslimska lagar gäller. Här är det väsentligt att varje kvinna tar reda på vilka rättigheter hon har innan hon gifter sig. Makarna kan innan äktenskapets ingång avtala om hur boet skall delas vid eventuell skilsmässa. Sen kan det vara för sent.

Vi mötte regissören och teaterdirektören Nidal El Achkar som sätter upp mångkulturella teater ensembler och turnerar med sina förställningar i Europa och i Arabvärlden. Till våren kommer hon till Stockholm.

Inga kommentarer: