måndag 18 oktober 2010

Tillbaks igen från Libanon

Det var en resa med många starka inslag. Elva chefer och ledare från helt olika företag och branscher blev mottagna som en av de första handelsdelegationerna från Sverige. IKEA finns inte där, numer finns inte Svenska Ambassaden där, men vi var där. Visst märkte vi av att läget är ansträngt och beväpnade soldater tillhör gatubilden i Beirut. Vi besökte även gränsen till Israel och såg israeliska stridsfordon rulla 20 meter framför oss samtidigt som ropen skallade från några libaneser. Den iranska presidenten besökte landet samtidigt som vi var där. Vid en kransnedläggningsceremoni blev vi vittne till ett extraordinärt säkerhetspådrag med stridsfordon och prickskyttar ombord.

Men, vi fick så mycket värme och intresse från alla de besöksmottagare vi mötte och våra samtal inom gruppen inleddes med vardagens problematiseringar till att vi engagerade oss i de stora frågorna kring religionsmotsättningar, vår historias olika kulturer som har avlöst varandra och motsättningar mellan olika religioner. Det märkliga är att affärslivet har en enande kraft och här diskuteras aldrig vilken religion man tillhör.

Tankar kring nya affärsmöjligheter väcktes mellan våra svenska deltagare och de libanesiska företagen. Jag har mycket att berätta. Jag har fått vidgade vyer och det berikar mig.

Inga kommentarer: