måndag 4 maj 2009

Från hyrd härd hos vinbonden i Bordeaux till egen härd i Stockholm

Vi kom hem igår kväll och det blev en bilresa på 500 mil. Det blev många starka intryck och mina förväntningar på vinbondens arbete var befogade i allra högsta grad. De små vinbönderna har inga färdiga recept att gå efter när druvorna blandas. Druvornas sötma varierar från år till år och druvans kvalité styr produktionen. Vi fick lära oss en del om produktionen, utmaningarna och konkurrensen mellan vinbönder och mellan distrikten. Varje vinbonde strävar efter att hitta sin unika chans till att skapa ett vin i världsklass. Samtidigt fick vi lusten att lära mer om denna ädla dryck och känna igen de olika karaktärerna.

Idag blir vi allt mer intresserade av att få veta hur våra livsmedel har tillverkats innan vi sätter oss till bords för att njuta av våra måltider. På samma sätt känns det angeläget och berikande att prata med vinbonden som producerar vår måltidsdryck. Jag är övertygad om att vi blir allt fler som väljer att vara våra egna vinimportörer i framtiden och kombinera vininköpet med semesterresan. Nytta med nöje!

Det vi inte hade räknat med var att vädret försämrades i takt med att vi åkte söder ut. Där var kallt och det regnade medan solen värmde Sverige! Det gjorde inget eftersom vårt syfte med resan inte var sol och bad. Vi ville ta del av ett traditionsrikt skapande och dels få kunskap om vinet som vi dricker hur det har producerats. Om skapandet kan jag återkomma till i någon kommande blogg.

Inga kommentarer: