tisdag 19 maj 2009

I chefsnätverket diskuterar vi priset för offentlighetsprincipen

Vid ett av mina möten i nätverket för ledare, tog vi del av ett aktuellt fall hos en av deltagarna. Han berättade om en 40-årig man som anlitats för ett konsultuppdrag under en begränsad tidsperiod. Det handlade om en resursförstärkning i en offentlig organisation. Vid upphandlingstillfället definierades tjänsten och prissattes. Parterna var överens.

Det gick helt fel i det här fallet när 40-åringen förgrep sig på en av de anställda. Historien polisanmäldes när det hela blev känt. Uppdragsgivaren valde att informera om händelseförloppet för samtliga medarbetare, eftersom man insåg att historien skulle fånga uppmärksamheten hos media.

Två reflektioner:
Den ena är att vid anställningsprocesser är vi noga med att se till den sökandes egenskaper och värderingar så att de stämmer överens med organisationens värderingar. Passar individen in i vårt företag och har han eller hon de rätta kvalifikationerna för att klara jobbet? Vid konsultupphandlingar chansar vi och diskuterar bara vad som skall göras och till vilket pris.

Den andra reflektionen är att komplexiteten i en besvärlig historia kan förvärras i en politikerstyrd organisation med allmänhetens insyn.

Mediabevakningen i offentliga organisationer kan dränera ledning och medarbetare på energier. Inget får gå snett och därför riskerar vi att mer eller mindre obehagliga sanningar mörkas. Arbetsron försvinner när vi kraftsamlar kring fel saker i arbetsprocesserna. Den här situationen kostar tid och pengar. Det är priset som vi får betala för att bevara vår demokrati som inkluderar offentlighetsprincipen.

Inga kommentarer: