fredag 16 april 2010

Flygstoppet orsakar kaos för många - men vad betyder den i ett längre perspektiv

Visst är det bekymmersamt när flyget stannar. Maskinerna står outnyttjade på backen och representerar en väsentlig kapitalkostnad. Flygbesättningar kostar, industrin kan inte leverera i utlovad takt när transportmaskineriet sätts ur funktion, semesterplaner sätts på prov etc. Hur stor skada det handlar om vet vi inte idag. Det kan vara över inom några dygn men det kan också handla om månader. Ingen vet med säkerhet vad konsekvenserna blir.

Återigen får vi tillfälle att ifrågasätta vad vi håller på med och värdet med att ständigt vara i luften mot nya djärva mål. Vi kanske kan hitta mötesplatser för affärer, vård, kultur och rekreation och turism på närmare håll. Globaliseringen i all ära men vi är oändligt sårbara i det moderna samhället.

Jag skulle vilja se en analys av flygstoppets totala kostnader och vinster i ett samhällsperspektiv. Är flygstoppet en tillfällig händelse som berör oss alla mer eller mindre idag och överspelat om några dagar? Eller får den en betydelse i ett längre perspektiv där vi omvärderar vårt affärsliv och vår livsstil?

Inga kommentarer: