onsdag 14 april 2010

Rädda pojkar får aldrig kyssa vackra flickor

Rädda pojkar får aldrig kyssa vackra flickor heter det i en gammal devis. Lite av samma andans barn finns hos de personer som resonerar som att det är lättare att få förlåtelse än tillåtelse!

För några år sedan besökte jag tillsammans med tio rektorer från Sverige några skolor i Danmark. På ett ställe fick vi träffa rektorn i hans boning och här erbjöds en Gammeldansk till kaffet. Hans hund rörde sig hemtamt i skolans lokaler och det fanns fler rutiner som vi svenskar reagerade på. "Här är allt tillåtet ända tills att någon hävdar det motsatta skämtade rektorn bort vår förvåning".

Häromdagen var jag på ett företag i Stockholm med amerikansk ledning. Här levereras de dokument som ledningen frågar efter, även om det krävs stora och betungande insatser. På systerföretaget i USA så verkar det som att man ger de som man har förmåga att ta fram på en rimlig tidsrymd. Resten får vara.

Vi är nog lite till mans rädda för att söka oss till landet bortom lagom. Vi vill gärna ha tillåtelse till det vi gör och ogillar att sticka ut.

Inga kommentarer: