onsdag 19 maj 2010

Flera timmar försvinner till "onödigt" arbete

I stora organisationer använder vi mycke tid till att sitta i möten och komma fram till konsensus. Vi planerar, budgeterar, rapporterar, synar arbetsmiljön etc. I småföretag använder vi tiden till att arbeta. Kafferasten blir ett tillfälle till arbetsmötet. Vid något tillfälle såg jag en utredning på att endast 25% av tjänstemannens arbetstid är produktiv. Resterande timmar försvinner i många möten där målet kan vara att komma fram till någon form av konsensus.

Min fundering är om inte storföretagen har mycket att lära av småföretagen. Kan vi bli mer produktiva på vår arbetstid? Kanske arbetsmarknaden hade vunnit på att fler startar eget efter att man har satsat en del av av sin yrkesverksamma tid som anställd i storföretagen och därefter blir sin egen arbetsgivare. Gnosjö är ett utmärkt exempel på hur arbetsgivarna stimulerar sina anställda till att starta eget. Det fick vi erfara i Gnosjö vid en av våra utbildningsresor.

Astrids fåglar som jag skrev om i gårdagens blogg kan vara en metafor för eget företag. Fåglarna sjunger och flyger sin väg trots att även de har ett viktigt arbete att utföra. Varje individs primära uppgift är att tjäna ihop till sitt eget upphälle och det kan man göra på många olika sätt.

Att sjunga på sitt på sitt arbete är vi inte så många som gör.

Inga kommentarer: