torsdag 27 maj 2010

Medmänniskan är en underskattad tillgång

Jag hörde en stressforskare för lite sedan som talade om vikten av att sköta sin kropp och själ för att klara stressrelaterade situationer bättre. Vi drabbas alla av mer eller mindre tuffa utmaningar vid olika tillfällen i livet. Det han nämnde var betydelsen av vår egen livserfarenhet, självkänsla, kost, motion och sömn vilket vi oftast är medvetna om och försöker förhålla oss till. Om detta talar vi vid kommande seminarium, 2-4 juni, på Änglagård. Temat är livsstil.

Det han dessutom lyfte fram är betydelsen av samtalet. Han menar att det samlas "slaggprodukter" i vår kropp som vi måste göra oss av med. Med slaggprodukter menar han effekten av stressrelaterade situationer och för höga prestationskrav, bekymmer och oro för anhöriga, skilsmässan, besvikelser, sorg, smärta, etc. Listan kan göras lång.

Det han ville komma till är att samtalet med en medmänniska hjälper en att lasta av problemen. I samtalet får vi lite distans till nuläget och vår egen förmåga att ta hand om situationen ökar. Vi behöver inte söka terapeuter utan stödet kan finnas närmare än så. Omvänt kan man vara lyhörd för en nära eller och kär person. Hur mår du egentligen? Vill du berätta för mig?

Här finns en av styrkorna med våra chefsnätverk. I nätverket delar vi med oss av såväl motgångar som framgångar. Vi vet alla att livet är upp och ner. I vissa perioder av livet duggar motgångarna tätare än vid andra.

Inga kommentarer: