tisdag 6 oktober 2009

Igår var vi på ett Seminarium om Framtiden

Ingen kan med säkerhet påstå hur framtiden kan gestalta sig men det är alltid intressant att försöka bilda sig en egen vision. Att fråga en filosof kan ju vara ett sätt att försöka tolka vilka möjligheter som står till buds i framtiden. Vi fick ta del av en filosofs tankar. Mycket blev sagt som har sagts tidigare i det offentliga samtalet. Om klimatuppvärmning, individualismen som breder ut sig, förändringstakten som bara ökar hela tiden, den medicintekniska utvecklingen som ger oss förbättrade levnadsvillkor, att vår livslängd ökar hela tiden etc.

Vår filosof fick en sista fråga innan ljuset från TV-kamerorna släcktes och den handlade om Livets Mening. Han menade att det finns inget allmängiltigt svar på frågan utan var och en får söka sin egen stig för vandringen från vaggan till graven. Det låter relativt enkelt.

Man kan ju fundera över om det räcker med att var och en är sin egen lyckas smed eller skall man fundera över hur många själar man vill coacha längs vandringsvägen och hur mycket av jordens resurser man får förbruka för att genomföra livets vandring längs den valda stigen.

Inga kommentarer: