torsdag 17 september 2009

I Etärnkonsults Nätverk för ledare diskuteras komplementfärg som en intressant metafor

Det sägs att en målning fullbordas och lyfter när man använder sig av komplementfärger. Så här beskrivs komplementfärger i Nationalencyklopedin: Färger som parvis tycks öka varandras intensitet när de placeras intill varandra.

Fenomenet är mycket intressant men jag är övertygad om att på samma sätt kan människors intensitet förstärkas i rätt sammanhang. Det kan vara grunden till kärlek i ett parförhållande men det kan också kallas för att personkemin stämmer överens. Det här har vi nog alla upplevt i olika sammanhang, man växer som människa i vissa personers närvaro och i andras blir man dränerad på energier.

Med detta menar jag att förhållandet är detsamma på en arbetsplats. Vid rekryteringsprocesser är vi så noga med att titta på den sökandes CV, referenser, värderingar, problemlösningsförmåga, stresstålighet, etc. Listan kan göras längre.

Men varför inte låta den sökande prova stämningarna på arbetsplatsen i några dagar och bekanta sig med de tänkta arbetskamraterna. Blir effekterna som med komplementfärgerna, ja då är mycket vunnet och energierna växer i arbetslaget.

Inga kommentarer: