torsdag 3 september 2009

I Nätverk för ledare diskuteras företagsfilosofi

Jag har varit nätverksledare i femton år och sett många trender komma och gå i ledningsarbetet. Det gäller i såväl näringsliv som offentlig sektor. Det har handlat mestadels om ansträngningar för att effektivisera verksamheten. Hur mycket kan vi öka produktionen till lägsta möjliga kostnad? Som svar på den frågan har många olika teoretiska modeller utvecklats och introducerats i olika ledningsgrupper.

Hos en av våra mest framgångsrika entreprenörer fick vi något helt annat än managementteorier till livs när vi umgicks med honom på vårt seminarium i förra veckan. Han pratade om betydelsen av att se till människan i företaget och ifrågasätta varför företaget finns på marknaden. Det var många filosofiska funderingar kring individens förhållande till sin gärning och han avslutade en spännande föredragning med att läsa en dikt av Gunnar Nyqvist, "Gå ut ur flocken"

Hur ofta ifrågasätter vi om vi skall gå ut ur flocken? Frågan är relevant och den kan man ställa sig själv regelbundet. Därför gör några sina egna livsstilsplaner. Entreprenören som jag refererar till har bjudit in filosofer till att delta i ledningsgruppens sammankomster.

Inga kommentarer: