måndag 16 mars 2009

Det våras för nya tankar i företagen

Det våras för nya tankar. När verkligheten kommer ifatt oss då blir vi mottagliga för att tänka tvärt om och möta nya förutsättningar. Vid ett av våra chefsseminarier definierade vi de tre begreppen Utsikter, Avsikter och Insikter som ett sätt att beskriva tre nivåer som alltför sällan möts i företagen. Det är styrelsen som har sina Utsikter för företagets positionering på marknaden. Det är ledningens Avsikter att verkställa styrelsens önskemål och slutligen är det medarbetarnas Insikter i möjligheterna att verkställa målformuleringen. Tre olika nivåer som ofta försummar chanserna till att samverka med varandra och det märks på många olika sätt. Språkbruk, lojaliteteter och värderingar är några exempel på skillnader mellan de tre olika nivåerna.

Min tes är att lågkonjunkturen för de tre olika nivåerna samman på ett sätt som vi inte har sett tidigare. Det börjar bli tydligt nu att vi får hjälpas åt att dela på bördorna. De som har tyckt sig ha rätt till ohemula ersättningar för utfört arbete backar när kassan sinar. Att skrapa med foten hos aktieägare och politiker frestar på och löntagarna inser värdet med att ha anställningen kvar och avstår från krav på löneökningar och kan t.o.m. tänka sig att reducera sina löner i utbyte mot förkortad arbetstid eller utbildning. Ansvar och Respekt är ord som vi möter i chefsnätverken idag.

Jag tror att vi kan vara på väg in i en ny tid där girigheten kommer på skam och värderingsfrågorna får ökad betydelse i företagen.

Inga kommentarer: