onsdag 18 mars 2009

I mötet mellan olika generationer och kulturer finns möjligheterna

Det våras för nya tankar även i vårt företag och i våra liv. Hos oss är gränslinjen mellan arbetsliv och privatliv hårfin. En bekant till oss brukar filosofera kring begreppet "Fritid" Vad är det? Det låter som om motsatsen skulle vara "Tvångstid" och i förlängningen undrar han då om arbetet är tvångstid? Jag vill inte se arbetet som tvingande och våra aktiviteter eller projekt som vi är engagerade i har oftast någon koppling till vår profession.

Idag skall vi möta personer i ledande befattningar för att diskutera ett upplägg kring vårt kommande seminarium. Varje år erbjuder vi chefsseminarium för samtliga av våra nätverksdeltagare. Att ligga steget före är en av våra största utmaningar. Fingertoppskänslan kring förändringar i samhället och i arbetslivet. Det handlar oftast om kompetensöverföring mellan olika kulturer men det kan även handla om kompetensöverföring mellan olika generationer.

Ett annat projekt som är aktuellt för oss är ledningsarbetet i en vingård. Här får vi ta del av gamla traditioner som lever vidare från generation till generation. Från far till son. Det finns inga nerskrivna arbetsinstruktioner utan hörsägen är viktig. Vi förbereder en studieresa och åker till Bordeaux i april för att träffa vinbönder. Tidigare har vi besökt samer tillsammans med några av våra chefer för att diskutera ledningarbetet i Sapmi, som även det bygger på att traditionerna överförs från generation till generation inom rennäringen.

Den tekniska utvecklingen i all ära och med hjälp av den når vi oanade höjder, men vi glömmer ofta bort att ta tillvara gamla beprövade kunskaper. Kompetensöveföring mellan olika kulturer eller från generation till generation är en viktig faktor till framgång, oavsett om du är industriman eller vinbonde.

Inga kommentarer: